Weg & de weg

Het was na zeven uur als ik de deur uitging om te fietsen. Niet in de richting van de vriend die me vroeg om hem aan zijn waterkant te vergezellen. Ik had hem met plezier bezocht maar liever was ik alleen en als er daarna nog tijd was, zou ik hem aan zijn kant van het water ontmoeten.

Ik luisterde een zoveelste eerste keer naar ‘De fanfare die een olifant opat’ (http://www.citybooks.eu/nl/steden/citybooks/p/detail/de-fanfare-die-een-olifant-opat)

Gent ís een wolkenstad’ werd gezegd en ik hield mijn hoofd dicht bij mijn lijf naar de grond gericht om het tegen de snijdende wind te beschermen.

Het mocht niet zijn. Er was geen zon, geen huis met trappen naar binnen, geen tentoonstellingsruimte, geen terras met mooi volk en ook geen geur van flaneurs langs mijn kant van het water.

Ik denk bij een berg zelden aan de achterkant. Als ik een berg teken dan ga ik er -blijkbaar- van uit dat hij van links naar rechts wordt beklommen. Dát denken is hoogst eigenaardig.

Gisteren zat het klimmen zwaar in mijn benen en het afdalen licht in mijn hoofd.

Het was een functionele lelijke brug over de autostrade die ik twee keer opklom en dan afzweefden.

Perhaps my best years are gone... 
But I Wouldn’t want them back.

Samuel Beckett

Nu ik noodgedwongen vleugels voor vinnen moest kiezen, oefende ik de vogels hun spel. Ik rolde me een weg naar beneden, nam wind voor water, vroeger voor later, de autostrade voor meer en het boek vóór de vriendschap.

Ik had me, op zeer jonge leeftijd al, de hekel van een rode oom op de hals gehaald toen die, tijdens een familiefeest, hevig pleitte voor het afschaffen van de eerste klas op de trein omdat daar ‘toch niks dan bourgeois zaten.’ Hij keek naar mijn langharige snotneuzenkop voor wat morele steun maar ik kon niets anders zeggen dan wat mijn waarheid was: ‘schaf de tweede klas af’, riep ik, iets te hard, zodat ik rood werd en mijn vader merkte dat ik in de keuken weer aan de wijn uit Madeira gelurkt had.

Uit ‘liefde is doof, van Marc Didden.

6 gedachtes over “Weg & de weg

      1. Daarom! 😉: mensen ‘op’ leeftijd hebben de cultuur van flaneren van in de kinderkoets meegekregen… sinds het moment dat ze dat voertuig buggy zijn gaan noemen veranderde er behoorlijk veel…

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s