Slenteren

De mens die het meest geleefd heeft is niet hij, die de meeste jaren telt, doch hij, die het ’t diepst ervaren heeft.

Jean-Jacques Rousseau

Wanneer een boek door mij is uitgelezen komt er een lange tijd van onwetendheid over welk partikeltje gedachtengoed mijn denken zal beïnvloeden.

Ik herkende, tijdens het lezen, situaties waarin ik af-en-toe verzeil en waarbij ik mij gedwongen voel om een persoon, die ik genegen ben, teleur te stellen.

De onmacht bij een loyaliteitsconflict zit in een ander register dan wat sommigen als onhandigheid noteren. Onhandigheid leest in zo’n context altijd als inconsequent. Het ‘handig’ inspelen op tijdelijke winsten wordt kwestie van tijd, als onhandig verbloemd en als valse mea culpa misbruikt.

J.J. Rousseau handelde, van bij de eerste samenwerking met zijn uitgever Rey consequent loyaal aan zichzelf. Die consequente houding werd oorzaak van een conflict maar het feit dat hij zich goed liet begrijpen hielp hem –ook al bleef het een lastig parcours dat laveerde tussen vormen van vriendschap en zakelijkheid– de brokken te lijmen.

Iets hélemaal anders

Van iemand die het onderzocht vernam ik dat we niet meer graag slenteren. Wie slentert riskeert vandaag negatief te worden gepercipieerd.

Ikzelf loop dikwijls verloren. Als ik inspiratie of mogelijkheden zoek loop ik introvert rond. Er zijn mensen die me willen aantonen dat ik hen niet zag, sommigen ervaren mij arrogant. Toch heeft mijn houding niks met afkeer van doen, soms ben ik helemaal weg. Ik moet daar, trouwens, niet eens voor vertrekken.

bietser, nietsnut, pannenlikker, parasiet, tafelschuimer, uitvreter, parasiet, bietser, klaploper, nietsdoener, profiteur, tafelschuimer, uitvreter…. ik vind het geestige woorden en ik associeer er gezellige mensen bij. Mensen die perfect in mijn huis mogen rondlopen of liggen… zolang ze maar met iets bezig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s